Podnikavá karlovarská úřednice Ivana Doubová

Karlovy Vary - erbVedoucí stavebního odboru v Karlových Varech paní Doubová si se znalostí záměrů a možností města zakoupila desetitisíce čtverečních metrů pozemků za 350.000 Kč, poté rozhodla o změně územního plánu tak, že se z obyčejné zemědělské půdy rázem stal lukrativní stavební pozemek. Ten „předvídavá“ úřednice následně prodala za slušných téměř 27 milionů korun, čímž si pomohla nejen ona, ale také podnikatel, který konečně mohl začít stavět tam, kde to doposud nešlo. Jak už to v českém Kocourkově a poloruských Karlových Varech chodí, nikdo zodpovědný neshledal na postupu vysoké úřednice nic závadného a ona tak nejenže nebyla za nic odsouzena, ale může dokonce i nadále pracovat ve své funkci!

Po nemalém mediálním propírání celé kauzy se nakonec karlovarští radní rozhodli něco dělat a nechali si tento případ posoudit od krajského úřadu. Krajský úřad si nechal vypracovat odborný posudek celého jednání paní Doubové od Ústavu státu a práva při Akademii věd, který dle tento týden zveřejněného výsledku rozhodl, že postup vedoucí stavebního odboru v Karlových Varech byl v rozporu se zákonem. Konečně tedy existuje oficiální potvrzení toho, že paní Doubová jednala v rozporu se zákonem o střetu zájmů i v rozporu se správním řádem!

Státní úředník, který může mít prospěch z výkonu veřejné moci je totiž povinen upozornit zastupitele nebo správní orgán na to, že je v jím projednávaném případě jakkoliv zainteresován. „Nadřízený právní orgán pak měl paní Doubové sdělit, že nesmí připravovat podklady pro územní plán, a vyloučit ji z celé věci,“ vysvětlil Ján Matejka z Ústavu státu a práva.

Zastupitelé změnu územního plánu v okrajových čtvrtích Karlových Varů schválili v prosinci 2007. Loni na jaře si parcely koupili za 26,6 milionu korun gruzínští podnikatelé. Doubová už dříve řekla, že celou záležitost považuje za hon na čarodějnice. Hájila se mimo jiné tím, že změny územního plánu probíhají na pozemky, a ne na jméno. Na prodej pozemků upozornil letos v březnu opoziční zastupitel Jan Kotek. Trestní oznámení, které Kotek podal, však karlovarská policie odložila, protože se podle ní neprokázal trestný čin.

ruský kostel - The Russian Church - photo by diangelli, www.sxc.hu

Nyní je tedy na karlovarském magistrátu, aby se vyjádřil jak s úřednicí naloží. „Posudek ještě nemáme, čekáme, až přijde z kraje. Teoreticky je možné i odvolání Doubové, ale nepředbíhejme,“ řekl primátor Werner Hauptmann (ODS).

Zdroj: ČTK, iDnes.cz

Jak se bránit?
Hlídejte své úředníky, dívejte se jim pod ruce, a v případě odhalení podobně nemorálních či neetických případů vždy dejte dohromady důkazy a informujte média. Často se totiž stává, že je na celém podvodu zainteresováno více úředníků (zejména když pro kýženou změnu musí hlasovat více lidí), takže si s nějakou stížností nadřízenému nijak nepomůžete. V lepším případě může jít jen o falešné kamarádství, kdy přece úředník nepůjde proti svému kolegovi či spolustraníkovi, se kterým už 5 let chodí na obědy a jezdí na dovolenou, že.


Už jste se setkali s podvodem úředníka ve vašem městě? Napište nám o tom do komentářů pod článkem!


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..